Què és l’èxit?

Alguns diran que l’èxit és un cop de sort però en la majoria dels casos s’hi amaga un gran treball, dedicació i aprenentatge. Sobreposar-se als petits (o grans) fracassos que sorgeixen al llarg d’aquest camí no és fàcil, així que un dels principals ingredients de l’èxit és aprendre a fracassar, o millor dit, aprendre del fracàs.

Davant d’un fracàs podem optar per dos camins ben diferenciats: “llençar la tovallola“, o bé, veure el fracàs com a l’oportunitat per tornar a començar però amb més intel·ligència i consciència.

“Llençar la tovallola” no és una mala opció quan el desgast mental, emocional i/o físic ens supera. Com ja sabem, tot té un cost i quan aquest ens sobrepassa és recomanable desistir i renunciar (almenys per ara) al propòsit en qüestió.

Per altra banda, fer una lectura positiva sobre el fracàs ens evita desesperar-nos. L’èxit és un procés i com a tal s’ha de construir. Això implica un forçat procés d’aprenentatge i de creixement personal. Si et desesperes a cada error et serà difícil tornar a començar amb més saviesa.

En aquest procés la motivació és essencial. Fixeu-vos en la reacció que té un nen/a quan aprèn a caminar i els adults l’estimulen i l’elogien per tots els progressos que realitza. El nen/a mostra plena satisfacció pel que assoleix i es motiva per superar-se i fer-ho millor. Aquesta actitud és la que no hauríem de perdre quan afrontem els diferents reptes de la vida.

La manera com interpretem els errors és la clau. Podem interpretar que un error és un fracàs o que és un repte. Si és un fracàs, la frustració no trigarà a aparèixer i m’impregnaré d’un estat d’ànim negatiu. Si interpreto l’error com un repte em motivaré per superar-lo i recorreré a tots els meus recursos i eines per afrontar-lo. Per tant, com interpretem els obstacles que ens trobem en el camí determinarà el nostre estat d’ànim i amb això els resultats que n’obtindrem.

Quan sintonitzem amb les nostres capacitats i habilitats tots som capaços d’assolir l’èxit. El gran obstacle és desanimar-se i/o rendir-se però l’èxit no hi entén de categories així que tothom és apte per a assolir-lo.

Ara bé, un cop hem assolit l’objectiu no ens podem relaxar de manera profunda. Cal saber que l’èxit no és estàtic ja que pot canviar i/o variar la seva forma amb el temps. Així que per mantenir l’èxit caldrà estar atents a totes les seves variacions i respondre-hi eficaçment.

Superar els fracassos és garantia d’èxit. Cada error és una lliçó però en les nostres mans queda si el volem aprendre (i superar-lo) o no.

quan-04

Publicat per estersoterasfont

Psicòloga Ester Soteras Font Psicoteràpia per adolescents i adults

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: