Passar pàgina… és possible?

Estàs atrapat en algun episodi del teu passat? Són moltes les persones que se senten bloquejades en algun àmbit de la seva vida.

Quan passem per un episodi desagradable és habitual extreure’n certes conclusions. La reflexió i l’aprenentatge són bons aliats per al creixement personal però sovint es comet l’error de generalitzar. Les generalitzacions limiten i condicionen la nostra vida arribant al bloqueig.

Alguns exemples de conclusions que s’instal·len en nosaltres en forma de creences limitants podrien ser: “tots els homes o dones són iguals”, “no puc confiar en ningú”, “no em mereixo…”, “no puc…” i un llarg etcètera.

Al revisar les creences limitants és possible adonar-se de com de difícil és tornar a refer la vida quan li hem afegit una obscura tonalitat de dolor i perill al fet en qüestió. Vist així… algú s’arriscaria de nou?

Quan ens encarreguem d’embolcallar d’un to obscur les nostres vivències,  pensar a “passar pàgina” se’ns fa difícil i davant d’una nova oportunitat creiem que ens exposem a un dany assegurat. És així com bloquegem una altre possible experiència.

Entendre i identificar quina és la nostra part de responsabilitat en l’episodi viscut és una forma de donar sortida al bloqueig. Contràriament, creure que tot depèn dels altres ens deixa molt vulnerables i ens limita davant d’un nou intent.

Queixar-te i culpar els altres de les teves vivències no et conduirà al canvi. Si el teu passat determina el teu present (i futur), aposta pel canvi.

A teràpia es treballa per donar un nou significat al fet i per afrontar un episodi similar lliure de càrregues. L’objectiu és afavorir-te una nova oportunitat per viure-la lluny de les vivències del passat.

a-qui-10

Publicat per estersoterasfont

Psicòloga Ester Soteras Font Psicoteràpia per adolescents i adults

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: